Propunere alternativă: Alianta USR PLUS cere protejarea celor vârstnici cu măsuri dedicate

Măsurile actuale sunt insuficiente și ineficiente. Ele generează cozi și aglomerări de persoane vârstnice în spații unde sunt prezente și alte categorii de vârstă, vulnerabilizându-le, astfel, pe cele dintâi; există un stres semnificativ și o presiune suplimentară asupra acestora să finalizeze cumpărături sau proceduri, cu riscul unor sancțiuni disproporționate. De asemenea, intervalul orar dedicat persoanelor peste 65 de ani este unul aglomerat și neadecvat având în vedere încălzirea vremii și posibilele temperaturi ridicate din acest interval.

Alianța USR PLUS propune măsuri complementare care să limiteze interacțiunea persoanelor vârstnice cu cetățenii din celelalte grupuri de vârstă. Guvernul trebuie să reevalueze distanțarea socială pentru această categorie și, împreună cu instituții sau operatori economici implicați în acest proces, trebuie să ia în considerare modelele și măsurile adoptate în acest sens la nivel european, de unele state membre.

Guvernul trebuie să solicite imediat:

- tuturor agenților economici să aloce intervale orare dedicate, la începutul programului obișnuit de lucru, atunci când spațiile sunt igienizate, iar stocurile refăcute, în care categoriile vulnerabile să își poată procura, cu prioritate, bunurile de larg consum (alimente, medicamente, produse sanitare, etc), fără a intra însă în contact cu alte categorii de clienți, care pot reprezenta factori de risc; acei agenți economici care îşi încep activitatea într-un interval orar diferit sau decalat față de cel menționat mai sus au obligativitatea de a asigura această fereastră orară de 2h, la început de program, pentru accesul exclusiv al persoanelor în vârstă de 65+.

- instituțiilor publice și companiilor de utilități publice să introducă în programul de lucru intervale orare dedicate, în care să li se asigure asistența prioritară persoanelor de peste 65 ani, și în timpul cărora să fie limitat accesul cetățenilor din celelalte grupe de vârstă; Unde este posibil, această asistență se va realiza telefonic și va fi permisă prezența rudelor ca reprezentanți ai celor vârstnici, cu copie după buletin (fără a putea însă asuma costuri suplimenatre în numele beneficiarilor)

- instituțiilor medicale care nu sunt incluse pe lista spitalelor din prima linie sau a celor suport pentru diagnosticarea și tratarea persoanelor pozitive să dedice timpi exclusivi pentru vârstnici îngrijirii medicale care nu poate fi amânată și nici realizată la distanță, luând în același timp toate măsurile de distanțare socială care se impun pentru a limita interacțiunea acestora cu ceilalți pacienți. Prezenta prevedere nu se aplică însă situațiilor de urgență medicală, care vor putea fi în continuare tratate atât în timpul intervalului dedicat, cât și în afara acestuia.

De asemenea, solicităm:
- Monitorizarea distribuirii urgente de materiale de protecție și igienizare către centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice de către unitățile adminstrativ teritoriale responsabile și suplimentarea, acolo unde este necesar, cu resurse naționale, precum și verificarea prin inspecții la fața locului a căminelor private în ceea ce privește respectarea acestor norme.

- Asigurarea unei formări online, în regim de urgență, pentru personalul centrelor de vârstnici, asupra procedurilor de siguranță și prevenție, acolo unde asta nu a fost realizată de managementul centrelor.

- Includerea în verificările DSP, prin anchete dedicate ale inspecției sociale, și a centrelor de vârstnici ce operau fără licență, sub acoperirea de pensiuni cu cazare de lungă durată pentru vârstnici.

- Realizarea, prin serviciile publice de asistență socială, în parteneriat cu comunitatea și cu Casele Județene de Pensii și Agențiile Județene de Plăți și Inspecție Socială, a registrului persoanelor vârstnice vulnerabile, a căror situație, de acces la hrană, medicamente și informații, să fie monitorizată constant. În prezența registrului va putea fi făcută mai ușor și direcționarea eforturilor comunității, donații și oferte de sprijin voluntar, și vom putea avea o dimensionare corectă a resurselor necesare național.

- Asigurarea testării personalului centrelor de vârstnici, în timp util pentru ca rezultatele testării să fie comunicat înainte de a reveni în centre.

Măsurile suplimentare pe care le propunem vin în completarea celor deja existente, legate de posibilitatea deplasării vârstnicilor din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie; pentru deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor, cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice sau pentru activități agricole.

Viața este la fel de importantă, indiferent de categoria de vârstă. Nu-i vulnerabilizați pe cei trecuți prin viață, ocrotiți-i!

Alte stiri

Alianța USR PLUS cere autorităților transparență în comunicarea lipsurilor din spitale și farmacii
În plină pandemie de COVID-19 avem nevoie ca autoritățile din România să dea dovadă de transparen...
Vezi mai mult
Alianța USR PLUS: Ultimele decizii ale Guvernului irosesc sacrificiile de o lună ale cetățenilor și firmelor
Alianța USR PLUS cere Guvernului PNL modificarea de urgență a Ordinului Ministerului Sănătății 62...
Vezi mai mult
Ghid: Fabricarea în serie și confecționarea artizanală a măștilor
Standardizarea este o activitate de interes general pentru care se urmărește furnizarea de docume...
Vezi mai mult
De Paști rămânem acasă: Reguli utile în perioada Sărbătorilor Pascale
Mulți români din diaspora își doresc, în mod firesc, să petreacă sărbătorile de Paști acasă cu ce...
Vezi mai mult
Manual practic de înființare și administrare a unui centru de tratament SARI recomandat de OMS
Alianța USR PLUS vine în întâmpinarea managementului din spitale cu traducerea în limba română a ...
Vezi mai mult
Celula de criză USR PLUS a solicitat Guvernului înființarea în regim de urgență a unui spital militar mobil în Suceava
Ca urmare a situației de o gravitate fără precedent în care se află în aceste momente județul Suc...
Vezi mai mult
Ghid privind purtarea și îndepărtarea echipamentului de protecție în mediul sanitar
Alianța USR PLUS pune la dispoziția cadrelor medicale ghidul realizat de Centrul European de Prev...
Vezi mai mult