Alianța USR PLUS prezintă măsuri concrete care trebuie adoptate urgent în domeniul Sănătății după tragedia de la Piatra Neamț

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și viceprimar al Capitalei, și Tudor Pop, deputat USR, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților au prezentat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, măsurile concrete care trebuie adoptate urgent în domeniul Sănătății pentru a preveni tragedii precum incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț,

 

Una dintre aceste măsuri concrete este și Legea pentru prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și raportatea infecțiilor nosocomiale, pe care Tudor Pop a depus-o în Parlament încă din această primăvară, însă care nu a ajuns să fie dezbătută și adoptată. În acest sens, Tudor Pop a făcut apel către PSD și PNL să deblocheze această lege.

“Alianța USR PLUS are soluții concrete pe care politicul vechi și clientela lor, abonată la banul public, le-a ignorat cu bună știință, deși o mare parte din ele au fost și sunt la îndemână.
Ce propune, pe scurt, această lege: crearea unei infrastructuri adecvate care să permită izolarea pacienților infectați; planuri clare de prevenire și protocoale pentru utilizarea judicioasă a antibioticelor; compensarea deficitului de personal medical: epidemiologi, biologi, microbiologi și infecționiști; raportarea corectă de către fiecare spital a numărului de infectări; finanțarea distinctă pentru decontarea îngrijirii pacienților diagnosticați și raportați cu infecții nosocomiale tocmai în scopul stimulării raportării lor.
Cât interes credeți că există din partea PNL și PSD pentru a dezbate și a adopta această lege? 0. Între timp, infecția cu SARS-CoV-2 a devenit una nosocomială, 211 pacienți fiind infectați cu SARS-CoV-2 din totalul de 1.356 de pacienți raportați de ANMCS pentru perioada 1 martie – 30 septembrie. Prin comparație, în 2019 au fost raportate aproape 6.000 de cazuri de infecții nosocomiale”, a declarat Tudor Pop.

La rândul său, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și viceprimar al Capitalei, a reamintit că în 2016 propunea, pentru prima dată în România, depolitizarea spitalelor prin intermediul Ordonanței 79:
“Îmi amintesc că ambele partide, prin anumiți reprezentanți ai lor, și toate partidele din România s-au opus prin foarte mulți oameni acelor schimbări. Prin Ordonanța 79, în 2016, am făcut exact acest lucru: depolitizarea managementului de spital – înseamnă că spitalele servesc pacienții și nu servesc interese de partid sau chiar ale universităților de medicină și farmacie. Spuneam atunci că șefii de secție trebuie să fie aleși prin concurs și că cei care sunt șefi în partide nu ar trebui să devină șefi în spitale publice. Spuneam atunci că politizarea a făcut extrem de mult rău și că în orice colț al României ne uităm, la orice spital, vedem furtul. Vedem asta și astăzi și am văzut la Piatra Neamț”.

În acest context, Vlad Voiculescu a dat câteva exemple care arată cum au stat lucrurile în Sănătate, în ultimul an de guvernare liberală și în ultimii patru ani de guvernare PSD, și de ce totul se reduce la schimbarea clasei politice:
“PSD și PNL în Argeș și-au smuls pur și simplu din mâini spitalele, au fost patru schimbări de manageri numiți politic.
Managerul nou de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este domnul Mihnea Hurmuzache, care este membru PNL.
În Craiova, PNL a numit un condamnat penal în fruntea spitalului județean.
Domnul Bogdan Nica, fost secretar de stat, numit director al Spitalului Județean de Urgență Ploiești, de asemenea de către PNL.
Doamna Codruța Neagu, numită de PNL manager al spitalului județean, trimisă apoi tot în Argeș, dacă nu greșesc, să strângă semnături pentru candidaturile liberale.
Domnul Sîmpălean, manager la Filantropia, a fost adus de către Gabriela Firea la București. A fost instalat ca manager la un spital de tradiție din București, și, dintr-odată, și-a descoperit vechi simpatii liberale, și că are și carnet de partid. A descoperit asta un pic după alegeri și sperând că o să se organizeze cumva să mai rămână după ce a terorizat personalul de acolo și după ce a distrus o echipă performantă, punându-și pe contul de Facebook o fotografie cu dânsul cu sigla PNL. Politizarea trebuie să înceteze în spitalele din București și din toată țara!”.


Vlad Voiculescu a vorbit, totodată, și despre transparența inexistentă din cadrul Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB):
“Aș vrea să vă prezint doar trei contracte de la Spitalul Colentina, care are de asemenea un manager cunoscut, care e primul pe lista PSD Argeș. A fost vizitat ieri de către premierul Ludovic Orban, înțeleg că a găsit lucrurile în ordine în spital. Avem trei contracte, unul de 749.500 lei, un al doilea de 613.000 lei și un al treilea contract de 8.056.438 lei. Toate cele trei au fost semnate fără licitație, fără publicare, prin negociere directă. Cu alte cuvinte, nimeni nu a știut de ele”.

Alte stiri

Vicepremierul Dan Barna și miniștrii USR PLUS s-au vaccinat împotriva COVID-19

Dan Barna, vicepremier și copreședinte al USR PLUS, și miniștrii USR PLUS din Guvern s...

Vezi mai mult
Finalizarea MCV și actualizarea PNRR, temele a două dintre memorandumurile adoptate de Guvern

Vicepremierul Dan Barna și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a...

Vezi mai mult
Iulian Bulai: TVR trebuie să fie o televiziune puternică. Planul USR PLUS de reformă

Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă,...

Vezi mai mult
Deputata Diana Stoica lansează programul “Joia de audiențe online”

Diana Stoica, deputat și vicelider al grupului parlamentar USR PLUS, anunță lansarea programul...

Vezi mai mult
Coaliția guvernamentală din Senat a depus un proiect de digitalizare a lucrărilor Senatului României

Grupul USR PLUS din Senat este co-inițiator al proiectului de digitalizare și de transparentiz...

Vezi mai mult
Ministerul Transporturilor face primul pas pentru Centura Timișoara Vest

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a anunțat că a fost semnat ordinul pentru în...

Vezi mai mult
Radu Mihai, senator USR PLUS de Diaspora: Trebuie să știm ce s-a întâmplat cu adevărat cu voturile prin corespondență ale românilor!”

Radu Mihail, senator USR PLUS de Diaspora și liderul grupului Alianței în Senat, a adresat o s...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!