Alianța USR PLUS își dorește o coaliție de centru dreapta care să guverneze pe un mandat de patru ani

Alianța USR PLUS continuă negocierile și vine cu alternative pentru a găsi o soluție de echilibru, dorința fiind aceea a unei coaliții de centru dreapta care să guverneze pe un mandat de patru ani. Acesta a fost principalul mesaj transmis de copreședinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, în urma consultărilor de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis privind desemnarea noului premier.

“După consultările de astăzi suntem optimiști că e o șansă reală pentru România să avem o majoritate de centru drepta, stabilă și echilibrată. Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis. E important ca această coaliție să fie una cu potențial de a guverna România patru ani și de a face acele reforme atât de importante pentru cetățenii României.

Am prezentat și susținut propunerea USR PLUS de premier Dacian Cioloș tocmai pentru că, pe parcursul discuțiilor, USR PLUS a prezentat diverse soluții prin care această coaliție să fie una echilibrată și una care transmite mesajul credibil că stabilitatea următorului guvern este una asigurată.

Dacian Cioloș este propunerea USR PLUS pentru poziția de premier. În situația în care cei de la PNL vor opta pentru Președinția Camerei Deputaților, miza e una foarte clară: după ce vom reuși să găsim o soluție echilibrată, șansa României de a avea un guvern stabil va fi una reală.

Poziția președintelui a fost aceea că își dorește și el ca această majoritate, USR PLUS, PNL, UDMR să se realizeze ca, în urma negocierilor din zilele următoare, să găsim această soluție. USR PLUS e gata să continue discuțiile, suntem pregătiți să găsim această soluție și avem toată încrederea că vom ajunge la această înțelegere.

Mai este un element important cu care președintele a rezonat, respectiv aceea că nu se poate pune problema unui acord în care o parte se tranșează în Parlament și o altă parte se negociază între partide. Prin urmare, ideea este aceea de a negocia de sus până jos toate pozițiile și de a avea o coaliție cu toate aceste lucruri agreate politic prin dialog”, a declarat Dan Barna.

La rândul său, Dacian Cioloș a subliniat: “Vreau să întăresc ideea că USR PLUS își dorește o coaliție de centru dreapta care să guverneze pe un mandat de patru ani. Ceea ce noi construim acum nu e o înțelegere pentru a trece un guvern majoritar în Parlament oricum, e o înțelegere bazată pe încredere și echilibru. De aceea noi am insistat să începem discuțiile și pe programul de guvernare, dar și pe construcția coaliției care să ducă la îndeplinire acest program al coaliției.

Nu vrem nicio formulă în care PSD să fie implicat formal nici în Guvern și cu atât mai puțin în Parlament. Ăsta e motvul pentru care noi am mers și mergem în continuare la aceste discuții cu deschidere pentru a găsi soluții, fără linii roșii de principiu, dar cu obiectivul să găsim o soluție echilibrată. Vrem să avem această construcție bazată pe încredere. De aceea am spus că avem opțiune și pentru prim-ministru, și pentru președintele Camerei Deputaților, care nu au legătură cu obiectivul de a aranja posturi pentru o persoană sau alta, nu despre asta e vorba. E vorba de acest echilibru pe care îl căutăm și îl dorim. Echilibrul va fi unul general care va include și structura Guvernului, și modul în care vom funcționa în Parlament.

Mergem cu alternative, dar alternative care să ducă la o soluție de echilibru. Atât căutăm: o soluție de echilibru respectând proporțiile votului. Noi ne punem problema care sunt soluțiile pe care să le găsim pentru ca această coaliție să se poată constitui și această guvernare să funcționeze.

Nu mergem ca să rupem o înțelegere sau să o facem imposibilă, mergem să găsim o soluție și sperăm același lucru și din partea partenerilor. Nu ne punem problema de alegeri anticipate, ar fi o catastrofă pentru România”.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult