Alianța PSD - PNL - UDMR apără din nou mafia pădurilor în Parlament: astăzi a fost respins în Senat proiectul USR care implica Jandarmeria în oprirea transporturilor ilegale de lemn

Noua alianță PSD - PNL - UDMR a respins, astăzi, în plenul Senatului, proiectul USR împotriva mafiei pădurilor, inițiat de deputații USR Adrian Giurgiu și Bogdan Rodeanu.

Este vorba despre inițiativa USR care prevede creșterea capacității organelor statului de a limita tăierile ilegale de lemn prin extinderea competențelor Jandarmeriei Române în combaterea transportului ilegal de lemne.

Votul de respingere a venit după ce liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat, înainte de întrunirea plenului, organizarea unui comitet al liderilor pentru introducerea proiectului USR, care avea termen de adoptare tacită, pe ordinea de zi pentru a fi respins.

Aceeași alianță PSD - PNL - UDMR a dat, ieri, în Comisia juridică a Senatului, un raport negativ proiectului depus de USR împotriva mafiei pădurilor.

Astăzi, la dezbaterile din plen PSD a susținut prin vocea senatorului Ioan Deneș că “în România nu există defrișări ilegale”, iar prin vocea senatoarei Nicoleta Pauliuc că “România a parcurs toți pașii solicitați de cei de la Comisia Europeană” și că, dacă modificările propuse de USR ar intra în vigoare, “instituții ale statului se vor călca în picioare în momentul în care le vom da atribuții” și “vom avea mai multe instituții care vor disipa această autoritate de control”.

Asta în condițiile în care:

• din pădurile din România dispare un volum de lemn de două ori mai mare decât cel valorificat oficial, conform datelor publicate de Inventarul Forestier Naţional (EFN) pentru ciclul II, citate în expunerea de motive a proiectului;
• România se află în acest moment în procedură de infringement pentru că nu a luat măsuri pentru stoparea exploatării forestiere ilegale, în urma avertismentului primit din partea Comisiei Europene la începutul anului 2020, care dorește să vadă din partea autorităţilor un angajament real şi măsuri cu efect pe termen lung pentru a rezolva această problemă a defrişărilor ilegale.


“Garda forestieră și Poliția rutieră nu au personal suficient pentru a efectua aceste verificări și a fi în permanentă alertă, de aceea e nevoie să suplimentăm aceste acțiuni prin implicarea Jandarmeriei. În prezent, Jandameria are prerogativa de a efectua controale asupra mașinilor care transportă lemne numai pe drumurile nepublice, un procent nesemnificativ fiind efectuat pe această cale.

Cu toate că, inițial, reprezentanții celorlalte partide politice au sprijinit această inițiativă, ulterior au făcut un pas înapoi, concluzia fiind: actuala putere USL nu își dorește cu adevărat să controleze acest fenomen ”, a declarat, în timpul dezbaterilor din Senat, senatorul USR Gheorghiță Mîndruță.

Pe scurt, proiectul de lege inițiat de USR:

• crește capacitatea organelor statului de a limita tăierile ilegale de lemn;
• stabilește competența personalului Jandarmeriei Române de a opri în trafic, de a verifica documentele de proveniență și de transport ale încărcăturii și de a imobiliza în condițiile legii, dacă este cazul, autovehiculele care transportă material lemnos;
• stabilește competența personalului Jandarmeriei Române, în lipsa polițiștilor rutieri, de a constata contravențiile și aplica sancțiuni contravenționale, potrivit legii.

Indiferent de piedicile puse noua alianța toxică PSD-PNL-UDMR, USR va continua lupta împotriva mafiei pădurilor. Proiectul va merge la Camera Deputaților, for decizional.

Mai multe detalii despre acest proiect, aici

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult