Acțiuni ale delegației USR PLUS în Parlamentul European în cazul șoferului român de camion ucis în Franța

Delegația USR PLUS din Parlamentul European a declanșat în ultimele zile mai multe acțiuni pentru a lămuri cazul șoferului român de TIR ucis într-o parcare din Franța dar și demersuri pentru a crește siguranța șoferilor profesioniști și a mărfurilor pe care le transportă în Europa.

Inițiativele survin după ce mai mulți transportatori români au sesizat europarlamentarii USR PLUS, din grupul Renew Europe, că au devenit ținte ale hoților și ale grupărilor de crimă organizată din Europa.

• Am sesizat Comisia Europeană - comisarii Adina Vălean, Ylva Johansson și Nicolas Schmit, responsabili pentru portofoliul transporturilor, respectiv pentru cel al afacerilor interne și cel al locurilor de muncă și al drepturilor sociale.

• Am solicitat Comisiei să clarifice măsurile de aplicare a prevenirii infracțiunilor în zonele de parcare, în conformitate cu Regulamentul 885/2013, și elaborarea unui set concret de măsuri care să-i protejeze pe șoferi și mărfurile pe care aceștia le transportă. Oficialilor europeni le-a fost amintită existența grupului de experți, special creat de Comisia Europeană, în vederea monitorizării fenomenului și analizării oportunităților de finanțare pentru creșterea securității locurilor de parcare în UE.

• Delegația USR PLUS a transmis ministrului francez de interne francez, Gérald Darmanin, că asigurarea respectării legii și ordinii publice este o prerogativă a statelor membre și a fost făcut un apel ferm către autoritățile franceze pentru a mobiliza resursele necesare astfel încât să asigure - prin măsuri țintite - protecția transportatorilor care tranzitează Franța, atât pe drumurile naționale, cât și în benzinării sau locuri de parcare.

• Ministrului de Interne francez i-am solicitat investigarea cu celeritate a asasinării șoferului român și a tuturor incidentelor de securitate în care au fost implicați cetățeni români.

• Am cerut și autorităților franceze locale informații despre timpul de intervenție al ambulanței după apelul de urgență privind atacul asupra românului ucis, detalii despre această intervenție și despre stadiul anchetei, precum și despre asistența acordată familiei victimei.

• A fost contactat ministrul român de externe, dl. Bogdan Aurescu, cu solicitarea implicării active și constante a autorităților române, atât la nivel central cât și prin intermediul serviciilor consulare, pentru a asista șoferii de camion afectați de astfel de incidente.

„Cetățenii europeni, deci și cei români, au dreptul să fie în siguranță oriunde în Uniunea Europeană mai ales în timp ce sunt la serviciu și asigură un trai decent familiilor lor. În cazul șoferilor de camioane ce traversează zilnic întreaga Europă și transportă bunurile de care ne folosim cu toții aceasta e o minimă condiție pentru ca ei să își poată desfășura activitatea”, spune Vlad Gheorghe, membru al Comisiei de Transporturi din Parlamentul European.

„Transportatorii români asigură prin munca lor echilibrul și funcționalitatea Europei. Au trecut printr-un an greu de pandemie, și-au asumat riscuri extreme, s-au confruntat cu restricții, bariere de mobilitate şi atacuri. Cu toate acestea și-au făcut în continuare meseria în condiții din ce în ce mai grele. Este inacceptabil ca în timpul rezervat odihnei şi în munca lor să nu fie protejați, să nu se simtă în siguranță și să se confrunte cu hoți sau criminali. Avem nevoie de măsuri clare, la nivel european, pentru a face posibil acest lucru”, spune Ramona Strugariu, membră în Comisia de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European.

Alte stiri

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată
La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți,...
Vezi mai mult
Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou
USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărea...
Vezi mai mult
Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate
Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe ca...
Vezi mai mult
Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi
Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumen...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice
Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor p...
Vezi mai mult
Brașovul devine primul municipiu din România care folosește 100% energie verde
Brașovul, administrat de primarul USR Allen Coliban, a devenit primul oraș din România care folos...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome și companiilor naționale
Deputata USR Cristina Rizea a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la condu...
Vezi mai mult
Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamenta...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”
La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.   În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu...
Vezi mai mult
Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii C...
Vezi mai mult
România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazioniști
România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând c...
Vezi mai mult
Grup de lucru în USR pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
În USR sunt numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și par...
Vezi mai mult