”Poluarea aerului este ucigașul tăcut din marile orașe ale României” este concluzia dezbaterii organizate de mai mulți parlamentari USR pe tema calității aerului

La inițiativa parlamentarilor USR Dragoș Popescu și Oana Cambera, Comisiile pentru Mediu și Sănătate din Senat au organizat, împreună cu Asociația Ecopolis, o dezbate asupra efectelor poluării aerului asupra sănătății.

„Necesitatea unui astfel de seminar a devenit din ce în ce mai evidentă după ce mai multe studii au arătat clar că ceea ce respirăm ne afectează, mai devreme sau mai târziu, sănătatea și chiar viața, cu costuri financiare și sociale mari. Este nevoie de mult mai multe mecanisme pentru a determina cauzele poluării, pentru a avea date și adopta măsuri care în final să aibă un impact pozitiv asupra sănătății noastre”, a declarat Oana Cambera, deputat USR.

În cadrul dezbaterilor pe tema politicilor de mediu și sănătate, au luat cuvântul și Maria Neira, directoarea Departamentului de Sănătate Publică, Mediu și Determinanți Sociali ai Sănătății de la Organizația Mondială a Sănătății și François Wakenhut, Șefului Departamentului pentru Aer Curat din cadrul Direcției de Mediu din cadrul Comisiei Europene.

 

6 medici specialiști, coordonați de doctorul Radu Țincu au prezentat modul cum poluarea afectează copiii și persoanele vulnerabile, implicațiile poluării în apariția cancerului, efectele asupra bolilor pulmonare, ale pielii, precum și corelațiile între patologia cardiovasculară și diferiți poluanți.

La rândul ei, Anca Dragu, președinta comisiei pentru Drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senatul României a făcut o trecere în revistă a articolelor constituționale cadru privind dreptul la un mediu sănătos și dreptul la ocrotirea sănătății.

“Ne dorim să facem pași rapizi și să reducem aceste cifre, iar în acest scop am inițiat acest seminar, pentru a ne influența și inspira reciproc și a crea o masă critică de experți care să lucreze pentru politici publice coerente și eficiente, pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor români” a arătat Dragoș Popescu, senator USR și inițiator al evenimentului.

 

Iată câteva dintre concluziile dezbaterilor:

  • Dacă ar fi aplicate noile recomandări OMS în ceea ce privește nivelul poluanților atmosferici, 90% dintre orașele din România ar înregistra depășiri periculoase pentru sănătatea umană - potrivit Institutului Național de Statistică.
  • Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului este insuficientă, nu are acoperire la nivel național și nu oferă informații concrete locuitorilor, în timp real. Este necesară realizarea unei platforme unice, care să includă și senzorii independenți, iar informația să fie ușor de înțeles și utilizat.
  • Nu avem programe de măsurare a calității aerului din interior și nici campanii de informare corectă pentru cetățeni cu privire la riscurile la care se expun când respiră aer poluat.
  • Toți medicii au susținut că populația vulnerabilă, în special persoane cu venituri mici, care locuiesc la periferia marilor orașe, sunt mai expuse poluării atmosferice și au o sănătate mai precară din acest motiv.
  • Avem nevoie de politici publice integrate, care să reducă poluarea aerului și să combată efectele asupra sănătății umane, în special pentru grupurile vulnerabile.

 

Alte informații referitoare efectele poluării aerului

La nivel global, poluarea aerului este a patra cauză pentru mortalitate, fiind responsabilă pentru 7 milioane de decese în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

  • 13% dintre cazurile de astm bronșic la copil se datorează poluanților din gazele de eșapament și 2 milioane de copii din lume vor dezvolta astm din cauza poluării
  • O creștere cu doar 10 unități în poluarea aerului crește riscul de cancer cu 16-26%
  • Un bucureștean pierde în medie aproape 2 ani din viață din cauză că limitele de poluare stabilite de Organizația Mondială a Sănătății nu sunt respectate. Bucureștiul este orașul european cel mai afectat de costurile sociale cauzate de poluarea aerului, după Londra, respectiv 3.004 euro/an/cap de locuitor.

Alte stiri

Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult
Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români
Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de ...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă: USR depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Câmpeanu
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a criticat astăzi mai mulți miniștri ai actualului ...
Vezi mai mult
Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază
Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care î...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR, trei noi inițiative legislative pentru îmbunătățirea sistemului educațional
Senatorii Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Irineu Darău și deputații Mihai Polițeanu și Andrei Mift...
Vezi mai mult
USR contestă majorările salariale ale demnitarilor la CCR
USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de...
Vezi mai mult
Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor ...
Vezi mai mult