Oprim cheltuirea iresponsabilă a banilor publici. Proiect USR PLUS: ATOP să-și desfășoare activitatea fără remunerarea membrilor

USR PLUS a depus o inițiativă legislativă de eliminare a indemnizațiilor pentru membrii Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP). Instituția reunește numeroși reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de ordine publică și sunt remunerați de două ori pentru aceeași muncă. 

ATOP are un rol pur consultativ, iar sarcina membrilor este deja realizată de alte instituții, precum: Consiliului Județean, Poliției de Frontieră, Poliției Locale, Jandarmeriei Române și ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.

USR PLUS și-a propus să corecteze paralelismul legislativ și să oprească risipa din bani publici. În consecință, deputații USR PLUS Pollyanna Hangan, Cristina Rizea și Denisa Neagu au depus, marți, o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, astfel încât ATOP să-și desfășoare activitatea fără remunerarea membrilor ce o constituie. 

„Timp de prea mulți ani au fost permise sinecuri prin care erau fidelizați oameni apropiați de diverși politicieni, problema cea mai mare fiind aceea că banii folosiți sunt bani publici, ai tuturor. USR PLUS și-a propus o reformă a celor peste 1300 de agenții, instituții sau autorități care folosesc bani publici și a căror activitate nu a urmat vreodată criterii de eficiență sau performanță. Autoritățile Teritoriale pentru Ordine Publică sunt doar un exemplu. Majoritatea celor care fac parte din ATOP la nivel județean/municipal au deja în atribuțiile de serviciu colaborarea inter-instituțională, informarea publicului despre activitatea lor, despre fenomenele antisociale desfășurate pe raza administrativ teritorială și despre măsurile luate și sunt deja remunerați, astfel că nu își are sens dubla indemnizație pentru aceeași activitate”, transmite deputatul USR PLUS Denisa Neagu, inițiatoarea proiectului. 

În prezent, cheltuielile necesare pentru desfăşurarea activităţii Autorităţii teritoriale de ordine publică se suportă din bugetul municipiului Bucureşti, respectiv din cel al judeţului, iar activitatea membrilor este remunerată. O remunerație suplimentară prin simpla apartenență la acest organism este profund injustă. 

„Rațiunea legiuitorului a fost de a crea un organism consultativ care să contribuie la creșterea gradului de securitate în comunitățile locale, nu de a institui o dublă remunerare a membrilor ce compun ATOP și care beneficiază deja de venituri în virtutea funcțiilor pe care le dețin. În acest sens, inițiativa vine să rezolve această problemă prin eliminarea indemnizației de ședință a membrilor ATOP, oprind astfel cheltuirea iresponsabilă a banului public”, subliniază deputatul USR PLUS Pollyanna Hangan, inițiatoarea proiectului.

În urma informațiilor primite de la 33 de Autorități teritoriale pentru Ordine Publică, din totalul de 42, acestea au cheltuit în anul 2020 10,175,570.00 RON, dintre care aproape 10,000,000.00 RON numai pentru acoperirea indemnizațiilor de ședință.

Mai mult, există discrepanțe foarte mari între aceste autorități, spre exemplu ATOP Ialomița a cheltuit 13,399.00 RON (pentru o singură ședință desfășurată în 2020), în timp ce ATOP Caraș-Severin a cheltuit 776,264.00 RON.

„Ne-am angajat să oprim risipa banilor publici și asta facem! Este inadmisibil ca membri unui organism cu rol consultativ, să fie dublu remunerați pentru aceeași muncă: odată pentru că au rol în instituțiile pe care le reprezintă și a doua oară pentru că sunt membri ATOP”, transmite deputatul USR PLUS Cristina Rizea, inițiatoarea proiectului.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult