”DNA-ul Pădurilor și celelalte măsuri și angajamente de mediu reprezintă condiții ne-negociabile pentru orice coaliție de guvernare din care USR PLUS va face parte”, a declarat, astăzi (joi), senatorul USR Mihai Goțiu. Mihai Goțiu și Raul Pop, membru în cadrul Consiliului Național PLUS, expert în deșeuri, au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, principalele măsuri privind mediul din programul de guvernare USR PLUS.
În debutul conferinței de presă, Mihai Goțiu a prezentat câteva cifre care arată realitatea din spatele poluării: „În România, 25.000 de persoane își pierd viața în fiecare an din cauza bolilor provocate de poluare. Una dintre cauzele majore ale ratei de mortalitate cauzate de COVID-19 din România, mult peste media europeană, sunt și aceste boli respiratorii cauzate de poluare. Iar dincolo de suferința umană, imposibil de cuantificat financiar, stau pierderile economice, de asemenea, uriașe: un miliard de euro, în fiecare an, valoarea lemnului tăiat ilegal, anual, din pădurile României; 11 miliarde de euro, în fiecare an, costurile sociale de sănătate asociate poluării din marile noastre orașe. De aceea, afirm fără echivoc: mediul va fi una dintre prioritățile viitoarei guvernări. Punctual, să dau doar un exemplu - și îi transmit și domnului Ludovic Orban - că înființarea și operaționalizarea DNA-ului Pădurilor, mai exact a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, este una dintre condițiile USR PLUS în lipsa căreia nu putem avea o eventuală coaliție de guvernare”.
Mihai Goțiu a enumerat, totodată, câteva dintre măsurile programului de guvernare USR PLUS privind mediul care vor fi condiții obligatorii pentru partenerii dintr-o viitoare coaliție de guvernare: „Împădurim România, este unul dintre angajamentele majore ale USR PLUS, și înseamnă creșterea capacității de împădurire, astfel încât, să ajungem să recuperăm și să transformăm în pădure 500.000 de hectare de terenuri degradate ori în pericol de deșertificare până în 2050.
Conservarea și protejarea biodiversității, în acord cu ambițiosul Pact Verde al UE, mai înseamnă și o lege pentru interzicerea tăierilor de păduri în parcurile naționale, creșterea suprafețelor ariilor naturale protejate până la 30% din suprafața țării, realizarea Catalogului Pădurilor Virgine și protejarea lor, implementarea Hărților Inspire ori protejarea râurilor și a surselor de apă curată.
Am inițiat DNA-ului Pădurilor l-am trecut prin Parlament și doar o șmecherie a Guvernului Orban, cu complicitatea CCR, a făcut ca instituția să nu fie deja înființată. Vă asigur că în primele luni ale anului 2021 legea va intra în vigoare.
Am depus și trecut amendamente pt transpunerea integrală a Directivelor Ape, Habitate ori Noua Directivă EIA, am luptat doi ani cu Legea Antirâuri. Ducem lupta mai departe și, săptămâna viitoare, vom depune o lege de abrogare a prevederilor toxice, care permit distrugerea discreționară a râurilor de munte”.
De cealaltă parte, Raul Pop a vorbit despre principalele probleme de mediu cu care România se confruntă, pornind de la modul în care sunt gestionate de factorul politic: „Nu putem depinde în ceea ce privește calitatea mediului și a factorilor care afectează sănătatea umană de un individ, fie el și ministru, sau de un minister. Prea multă vreme, mediul a fost un subiect secundar pentru factorul politic. România face parte din acest club exclusivist al UE care și-a propus ca până în 2050 să devină neutră din punct de vedere climatic. Suntem țara care poate să aibă un rol de lider european, din acest punct de vedere, dar în același timp suntem țara în care lucrăm cel mai puțin la nivel instituțional pentru acest lucru.
Avem nevoie de o clasă politică ce administrează performant mediul și resursele naturale, care înțelege și respectă câteva principii de bază: poluatorul plătește, este o condiție de bază. Nu ne mai putem permite să trăim într-un mediu poluat în care nimeni nu răspunde de nimic; există o prioritate în gestionarea deșeurilor. Trebuie să înțelegem că deșeurile sunt resurse, că pot să rămână niște probleme de mediu dacă noi le tratăm ca niște lucruri de care trebuie doar să scăpăm, aruncându-le undeva.
Avem mare nevoie să transparentizăm modul în care se aplică reglementările de mediu. Avem, în momentul de față, situații în care organe ale statului comunică public că există o poluare, dar nu găsim cauzele. Știm foarte bine că în marile aglomerări urbane, cam în toate în care măsurăm, avem probleme de calitate a aerului. Avem probleme legate de gestiunea deșeurilor – avem un plan național de gestionare a deșeurilor care, până acum, nu a creat niciun fel de progres semnificativ.
Avem nevoie ca industria să înțeleagă că trecem printr-o adevărată revoluție industrială. Dacă ultima s-a bazat pe utilizarea combustibililor fosili, suntem în situația, acum, în care trebuie să ieșim din acest model. Trebuie să încurajăm producerea, distribuirea și utilizarea energiilor regenerabile, trebuie să găsim modalități prin care creăm valoare fără să mai creăm impact de mediu”.
Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS în domeniul mediului:
https://www.usrplus.ro/si_natura_si_infrastructura
Europa este parte a scenariului care se desfășoară în Statele Unite, chiar dacă priveș...
Dan Barna, vicepremier și copreședinte al USR PLUS, și miniștrii USR PLUS din Guvern s...
Vicepremierul Dan Barna și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a...
Charles Michel, președintele Consiliului European, i-a răspuns...
Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă,...
Diana Stoica, deputat și vicelider al grupului parlamentar USR PLUS, anunță lansarea programul...
Grupul USR PLUS din Senat este co-inițiator al proiectului de digitalizare și de transparentiz...
Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a anunțat că a fost semnat ordinul pentru în...
Alianța USR PLUS propune în premieră un proces transparent și consultativ pentru stabilirea co...
Radu Mihail, senator USR PLUS de Diaspora și liderul grupului Alianței în Senat, a adresat o s...
Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!