2021: Anul critic pentru progrese în combaterea traficului de persoane

Oana Țoiu, Președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, a organizat  în data de 19 martie, împreună cu platforma organizațiilor specializate în lupta împotriva traficului de persoane, ProTECT, masa rotundă „Combaterea fenomenului de trafic de persoane.”

La discuție au participat E. S Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei în România, reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai autorităților naționale și ai ONG-urilor, parlamentari și europarlamentari.

În deschiderea dezbaterii, Oana Țoiu a transmis că: ”Anul acesta este unul critic, în primul rând pentru că sunt din ce în ce mai multe victime și posibile victime care au nevoie de siguranță și ajutor dar și pentru că există riscul unor sancțiuni economice în contextul internațional dacă reversăm tendința de creștere. Deși sub raportate cifrele indică o creștere a numărului de minore traficate. Jumătate din victime provin din mediul rural și dacă studiem nivelul de pregătire pentru piața forței de muncă vom vedea că mai puțin de jumătate dintre victime au peste 8 clase absolvite. Este important să adresăm fenomenul și din perspectiva prevenirii și a reintegrării. La ce ne angajăm astăzi aici este la colaborarea interinstituțională necesară combaterii fenomenului și la un parteneriat constant cu societatea civilă, precum și la sprijinul necesar în Parlament

Anca Dragu, președinta Senatului României, a vorbit despre amploarea fenomenului și factorii care trebuie combătuți, precum sărăcia și lipsa educației, pentru a stopa traficul de persoane.

„Susțin identificarea golurilor din legislație pentru a face modificările necesare. În prezent, 25 milioane de persoane sunt private de dreptul fundamental la libertate fiind exploatate. Femeile și copiii reprezintă marea majoritate. Din cifre vedem ca la nivelul anului 2020, conform raportului ANITP, au fost raportate în jur de 600 de victime dintre care 80% sunt femei. Factorii care favorizează traficul de persoane sunt sărăcia și lipsa educației, aspecte care vulnerabilizează și trebuie combătute.”, a transmis Anca Dragu, președinta Senatului.

În contextul discuțiilor, reprezentanții Ministerului Justiției au prezentat detalii referitoare la Fondul Național pentru Prevenirea Criminalității care va fi operaționalizat prin intermediul ANABI. Acesta va fi alimentat cu sume de bani confiscate și cu cele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate din proceduri judiciare penale și va putea acoperi unele nevoi specifice ale instituțiilor publice și ale organizațiilor nonguvernamentale, inclusiv programe de protecție și asistență a victimelor infracțiunilor.

„Acest flagel trebuie combătut, pe toate planurile. Mult timp, Justiția din România a fost deficitară în apărarea victimelor traficului de persoane și în pedepsirea celor responsabili. Statul este responsabil să pună la dispoziţia victimelor pârghii dinamice şi efective pentru diminuarea impactului profund al traumelor. Putem răspunde acestei aşteptări printr-o formare specializată a magistraţilor, prin adaptarea cadrului judiciar la nevoile victimelor şi prin identificarea zonelor de intervenție în legislaţie. De asemenea, nu trebuie să economisim niciun efort în pedepsirea traficanților și destructurarea rețelelor.”, transmite Ministrul Justiției, Stelian Ion.

S Andrew Noble a reiterat sprijinul constant al Ambasadei Marii Britanii și Irlandei de Nord în combaterea fenomenului, în colaborarea transfrontalieră necesară acestui lucru și a societății civile implicate în combaterea fenomenului.

Reprezentanții societății civile și-au reafirmat disponibilitatea de a pune la dispoziția autorităților și a legislativului competența acumulată în anii de practică alături de beneficiari. Acestea au subliniat necesitatea alocării resurselor financiare necesare, a dezvoltării infrastructurii de centre și dezvoltarea și finanțarea publică a asistenței specializate. Reprezentanți ai societății civile au îndemnat la prudența pentru a nu genera revictimizare, au semnalizat necesitatea criminalizării cererii precum și riscurile ridicate în pandemie în procesul de reintegrare. Rezultatele slabe din ultimii ani în confiscarea averilor dobândite ilicit de pe urma traficului de persoane au fost de asemenea menționate, împreună cu necesitatea unor măsuri concrete în acest sens.

La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Agenția Naționale de Combatere a Traficului de Persoane, ANDPDCA, Organizația Internațională pentru Migrație, Patriarhia Română, organizații non guvernamentale.

Ramona Strugariu, europarlamentar USR PLUS, a afirmat că: „Ultimele rapoarte europene plasează România pe primul loc în ce privește țara de cetățenie a victimelor înregistrate. Aceste rapoarte mai dau niște date îngrijorătoare, trei sferturi sunt femei, jumătate cu cetățenie europeană, iar în ce privește traficul de copiii un sfert sunt cetățeni europeni. E nevoie să ajungem la tineri, să le comunicăm pe rețelele de socializare, acolo unde sunt ei, despre ce înseamnă pericolul real al traficării”, a subliniat europarlamentarul USR PLUS Ramona Strugariu. 

Oana Țoiu și-a luat o serie de angajamente față de cei prezenți, în baza angajamentelor din programul de guvernare, dar și a unor pași concreți de organizare precum organizarea unei noi discuții peste șase luni pentru a evalua demersurile făcute în acest timp și urgentarea proiectelor de lege menite să protejeze victima și să pedepsească traficantul. „Alături de societatea civilă, ministerele responsabile și cancelaria primului ministru vom ține împreună o foaie de parcurs astfel încât să nu ne întâlnim la această masă peste câțiva ani de zile să discutăm despre aceleași probleme vechi nerezolvate ci despre pași concreți făcuți și etapa următoare”, a conchis deputatul Oana Țoiu.

Platforma PRO-TECT reunește 20 de organizații specializate în combaterea traficului de persoane (www.trafic-de-persoane.ro).

 

 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult