100 de milioane de euro, investiții în turism prin PNRR. Pentru prima dată, Delta Dunării are șanse reale de dezvoltare turistică

Cu USR la guvernare, turismul a primit o șansă reală de a se dezvolta și de a contribui la economia României. Foștii miniștri USR Cristian Ghinea și Claudiu Năsui au inclus în PNRR investiții de 100 de milioane de euro. Banii vor merge către restaurarea și promovarea a 340 de obiective turistice și culturale din România. Cele mai multe dintre ele se află în județul Tulcea.

Turismul românesc a suferit timp de 32 de ani pentru că deciziile pentru o zonă sau alta s-au luat centralizat la nivelul unui minister care nu ar trebui să existe, de către oameni care nu investeau banii lor și nu sufereau consecințele pentru alegerile lor. O idee centrală în PNRR este reforma prin ceea ce se numesc OMD-uri - Organizații de Management al Destinației. Acestea ar fi constituite, precum ONG-urile, de către toți cei interesați de dezvoltarea turistică a unei zone. E foarte important ca acestea să nu fie finanțate tot din banii contribuabililor sau prin taxe noi, ci prin contribuțiile asociaților, care să fie deduse din impozit, sub formă de credit fiscal. Astfel, decizia va pleca de la firul ierbii către centru și, astfel, nu vom mai avea parte de aberații administrative sau zone uitate de autoritățile centrale”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

100 de milioane de euro investiții în turism din PNRR, inclusiv în zone defavorizate din Delta Dunării și la Roșia Montană! Salut includerea multor obiective din județul Tulcea, care conduce detașat cu 52 de obiective urmând a fi restaurate și promovate. Dintre acestea, 36 sunt gospodării tradiționale din Jurilovca, Mahmudia, Murighiol, Caraorman, Chilia Veche și Periprava (câte opt din fiecare localitate), urmând a fi restaurate prin linia de finanțare pentru refacerea peisajului cultural din Delta Dunării. Alte 18 gospodării tradiționale, din Cerna și Peceneaga, vor fi restaurate și incluse în ruta satelor cu arhitectură tradițională. În plus, mai multe sate vor fi incluse în traseul gastronomiei tradiționale românești, fiind reprezentative pentru bucătăria hercinică și cea deltaică. Mă bucură să văd că, pentru prima dată în 30 de ani, există un proiect real, palpabil, pentru dezvoltarea turismului în Delta Dunării. Până acum, oamenii din această zonă au auzit doar vorbe de la autorități, singurii care au mișcat un deget fiind antreprenorii locali din turism și HoReCa”, declară deputata USR Denisa Neagu.

O șansă a primit prin PNRR și turismul în zona Roșia Montană, unde 8 gospodării tradiționale vor fi restaurate și apoi puse în circuitul turistic. Roșia Montană a fost prima localitate minieră atestată documentar de pe întregul teritoriu al României, dar era extragerii de minereu aurifer a apus. Acum, inclusă și în Patrimoniul Mondial UNESCO, zona cu un cadru natural de o frumusețe rară poate contribui la economia țării prin atragerea de turiști.

USR consideră că toate județele țării au potențial turistic și pe viitor trebuie găsite mecanisme prin care să fie dezvoltat acest domeniu.

USR își manifestă speranța ca, la momentul creării Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor, toate județele să fie prinse în planurile de dezvoltare turistică pe termen mediu și lung.

Alte stiri

Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult
Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români
Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de ...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă: USR depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Câmpeanu
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a criticat astăzi mai mulți miniștri ai actualului ...
Vezi mai mult
Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază
Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care î...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR, trei noi inițiative legislative pentru îmbunătățirea sistemului educațional
Senatorii Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Irineu Darău și deputații Mihai Polițeanu și Andrei Mift...
Vezi mai mult
USR contestă majorările salariale ale demnitarilor la CCR
USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de...
Vezi mai mult
Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor ...
Vezi mai mult